Jazykové kurzy jsou pro každého – stačí si jen vybrat

Pražská konzervatoř

Autor: Pražská konzervatoř

Šestiletou střední škola poskytující úplné střední a vyšší odborné vzdělání v oborech hudba, hudebně dramatické umění, zpěv. Studium je zakončeno…

Více o autorovi

Umět anglicky je dnes téměř nezbytné. Znát další světový jazyk je ještě lepší a značí to velkou konkurenční výhodu oproti ostatním. Pokud nechcete zaostávat a chtěli byste využít všechny šance, které vám život nabízí, neměli byste studium cizích jazyků zanedbávat. Od toho je tu mnoho jazykových kurzů a jazykových škol, které každoročně otevírají desítky nejrůznějších typů kurzů a vyučují desítky jazyků. Vybere si tak úplně každý.

 

Už dříve každý druhý učenec mluvil francouzsky. Bylo to otázkou prestiže, znát tento cizí jazyk. Ještě o mnoho dříve znamenala tutéž prestiž latina, dnes téměř mrtvý jazyk, který podle běžné veřejnosti částečně ovládají akorát lékaři, zahradníci a kněží. Ale v každém období světu vládne nějaký cizí jazyk, který spojuje všechny národy a umožňuje jim porozumět si navzájem. Dnes je to angličtina.

 

Mluví jí miliony lidí po celém světě, pro mnoho lidí je dokonce mateřským jazykem. A to nejen pro obyvatele Spojených států amerických a Velké Británie, ale i pro Kanaďany, Indy, Pákistánce, Australany a další. Pokud tak chceme držet krok s dobou a dokázat se domluvit po celém světě, neměli bychom angličtinu zanedbávat.

 

To, že je důležitá, poznáme i v každodenním životě. Stačí zapnout počítač. Pokud se v něm něco pokazí, začnou na vás vyskakovat okna s chybovými hlášeními – ta budou nejpravděpodobněji v angličtině. Pokud si budete chtít pořídit nebo stáhnout nějaký program či jiný software, pravděpodobnější, než že najdete jeho českou verzi, je, že bude celý v angličtině. A pokud si chcete zahrát hru, také nejspíš bude anglicky. Bez angličtiny se neobejdete ani ve chvíli, kdy se chcete dozvědět, co se děje ve světě, ale nechcete se spoléhat jen na česká média. Ta nejspolehlivější patří do anglicky mluvících zemí. A tak dále.

 

Je zřejmé, že bez znalosti cizího jazyka se dnes neobejde takřka nikdo. A to ani když ho nepotřebujete k práci. Pokud ale jazyk neumíte na dostatečné úrovni a nebo ho neumíte vůbec, nemusíte být nešťastní. Existuje mnoho nejrůznějších jazykových kurzů a jazykových škol. Některé se specializují pouze na angličtinu, jiné učí evropské jazyky a v těch největších se můžete naučit jakýkoliv jazyk se vám zamane.

 

Pokud si zvolíte dobrou jazykovou školu, máte velkou šanci, že vás cizí jazyk naučí velmi dobře. Budete pak zvládat komunikovat kvalitně a vše se naučíte poměrně snadno a rychle. Jde o to, jací lektoři se vám budou věnovat. A jak moc se vám budou věnovat. Proto je třeba vybírat velmi pozorně.

 

Jak vybrat dobrou jazykovou školu?

Jazykové kurzy se různí město od města, školu od školy. Nikde nejsou stejné. I když se vám to tak možná může zdát. Proto pokud se chcete naučit jazyk dobře, měli byste výběru té správné jazykové školy věnovat čas. Abyste nešlápli vedle.

 

Nejprve je třeba uvědomit si, jaký jazyk chcete studovat. Pokud jste se rozhodli pro angličtinu, najdete ji takřka v každé jazykové škole. Stejně tak pokud hodláte studovat některý z běžných a nejoblíbenějších evropských jazyků – například španělštinu, francouzštinu, italštinu, němčinu či ruštinu. Ty učí většina jazykových škol. Horší to bude, pokud chcete docházet například na jazykové kurzy hebrejštiny, čínštiny, japonštiny nebo nedej bože thajštiny. Pak musíte pátrat hlouběji. Pokud svůj jazyk nenajdete v žádné blízké jazykové škole, zkuste se podívat, jestli nenabízí soukormé lekce nějaký rodilý mluvčí z dané země.

 

Pokud už jste si jistí, jaký jazyk se chcete učit, přistupte k výběru té správné jazykové školy. První, co vás bude zajímat, pokud už tedy víte, že vámi zvolený jazyk učí, budou ceny jazykových kurzů. Nebojte se porovnávat a nevstupte hned do první jazykové školy, kterou najdete. Mnohé mají výrazně vysoké ceny, jiné zase nízké. Často nabízejí různé slevy stálým zákazníkům či studentům. A je třeba uvědomit si, že ceny kurzů se budou lišit podle města, v němž chcete studovat – jiné budou v Praze a jiné v Jihlavě. Vhodné je tak v daném městě najít kurzy za nějakou středně vysokou cenu. Těm nejlevnějším se vyhýbejte.

 

Důležité jsou také reference. Najděte si webové stránky dané jazykové školy a zkoumejte, jak dlouho funguje, kolik žáků už jí prošlo a jaké měli s jazykem úspěchy.  Zajímejte se o to. Klidně se ptejte i personálu. A ideálně také samotných klientů jazykové školy, kteří docházejí na jazykové kurzy. Zajímejte se, jak jsou spokojeni s kvalitou výuky. Jestli je taková, jak očekávali a jak jim škola slibovala. Jestli jsou pro ně vůbec přínosné. Podle toho nejlépe posoudíte, jestli má cenu do jazykového kurzu vstoupit.

 

Nemělo by vám být také jedno, kdo vás bude učit. To, co se naučíte, kolik se toho naučíte a jak kvalitně, závisí především na učiteli. Lektor v jazykové škole by měl mít značnou praxi. Ne ale z výuky ze střední školy. Měl by to být odborník na daný jazyk, který se výuce věnuje už léta. Měl by ho ovládat na úrovni rodilého mluvčího. A škola by měla disponovat i lektory, kteří rodilými mluvčími jsou – alespoň co se týká těch běžných, evropských jazyků. Zajímejte se, jestli vás jako pokročilé může učit i rodilý mluvčí. Pomůže vám to víc, než tušíte.

 

Pokud už jste rozhodnutí do jazykového kurzu nastoupit, ještě si promyslete své časové možnosti. Kurzy se většinou konají ve všední dny, jednou týdně v pevně stanovené doby. Často máte na výběr z několika dní i časů. Ale jakmile se jednou zapíšete, není možná změna. Nebo jen velmi těžko. Proto byste si měli být jistí, že budete moci na kurzy docházet – jinak jde o vyhozené peníze.

 

Mnoho jazykových škol také nabízí jazykové kurzy, které probíhají i v jiných termínech. Často jde o individuální kurzy, které jsou určené vždy pro jednotlivce, kterému vyhovuje buď tento styl výuky žák–lektor, nebo kteří nemají čas docházet na běžné kurzy a potřebují si je individuálně přizpůsobit. Některé jazykové školy pořádají kurzy i o víkendech. A také dělají rozdíly mezi tím, jestli jde o kurzy pro začátečníky, mírně pokročilé, více pokročilé a další. Někde vám nabídnou třeba i jen kurzy konverzace.

 

Mnoho jazykových škol také pořádá přípravné jazykové kurzy na mezinárodní zkoušky z cizích jazyků, nejčastěji z angličtiny. Pokud zvolíte kvalitní kurz, výborně vás připraví na zkoušky FCE či CAE. Ale například i na německé zkoušky. Stačí se jen podívat, co vámi vybraná jazyková škola nabízí.

 

Pokud jste zastáncem klasické metody výuky a neradi docházíte do jazykových škol, můžete se pokusit nalézt odborníka, třeba i rodilého mluvčího, který vás bude učit v rámci soukromých hodin. Cena bude zřejmě výrazně nižší než u mnoha jazykových škol. A zároveň budete mít učitele výhradně pro sebe a bude se vám moci věnovat na sto procent. A další výhodou je, že v případě nespokojenosti můžete ihned skončit a nic vás to nebude stát – což není možné u jazykových škol, kterým platíte za kurzy předem.

 

Zkrátka kdo se chce naučit cizí jazyk, má mnoho možností. A pokud učení nezanedbá a bude se snažit naučit se rozumět, mluvit i psát, zkrátka ovládat jazyk co nejlépe, má šanci získat tak lepší pracovní místo nebo si může třeba vyrazit na studijní pobyt či pracovní stáž do zahraničí.